Faller AMS Club Sweden

Om Faller AMS
 

  Bröderna Edwin och Hermann Faller grundar 1946 Firma Gebr. FALLER GmbH i Gütenbach och börjar tillverka leksaker och kammar i trä. I mitten av femtiotalet börjar man tillverka hus till modelljärnvägar, först i trä och papp, senare i plast. På leksaksmässan i Nürnberg 1963 presenterar man AMS-system som i första hand var avsett som ett tillbehör för modelljärnväg. Redan från början fanns ett brett sortiment med fyra grundsatser, sex olika bilar, ett stort antal spårsektioner och särskilda husbyggsatser. På grund av dåtidens teknik gick det inte att bygga bilarna i riktig H0-skala(1:87) utan skalan på fordonen blev c:a 1:65.

Systemet utvecklades under 60-talet med bland annat fler bilar. 1970 kom grundsats 4005, "Bil på järnväg" med vilken man kunde köra på AMS-bilar på särskilda järnvägsvagnar. Fyra år senare kom 402 "Containerterminal" med vilken man kunde flytta containrar mellan järnvägsvagnar och AMS-containerlastbilar. Tyvärr hade redan marknaden för AMS som tillbehör för modelljärnvägen gett vika några år tidigare. Containerterminalen kom för sent.

Under 70-talet avvecklades därför AMS-system som tillbehör för modelljärnväg och i stället satsades det på racing. Från 1975 så köpte Faller sina bilar från amerikanska Aurora och lade i sina grundsatser, dessa kallades för AMS-racing och fanns med i katalogen fram till 1985.

 

I dagsläget finns det många som samlar på och/eller kör med AMS. I många fall kombinerat med modelljärnväg men även rena AMS-banor förekommer, antingen som stadsbana eller racingbana. Det finns också en relativt stor marknad för AMS-prylar, då främst på tyska E-bay. Nytillverkning av slitdelar förekommer också, man behöver därför inte vara rädd för att köra med sina klenoder. Det finns även nya bilar av andra fabrikat att köpa, främst då med amerikanska förebilder. Vill du veta mer? Ställ gärna frågor i vår gästbok. Ännu bättre är ju förstås att bli medlem.